Zupa z pieczonych pomidorów i konfiturą śliwkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja fantazyjna zupa, która pozytywnie zaskoczyła każdego kto jej spróbował. Była u mnie hitem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów
    ½ l bulionu z włoszczyzny
    1 główka czosnku
    oliwa z oliwek
    2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu
    2 łyżki konfitury ze śliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz
    kawałek sera pleśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Konfitury Krem

Zupa z pieczonych pomidorów i konfiturą śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Układamy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku i układamy na blaszce obok pomidorów. Pieczemy około godziny w 160 stopniach C aż pomidorki się pomarszczą.
  • 2. Następnie studzimy pomidory, a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek.
  • 3. Dodajemy 2 czubate łyżki konfitury ze śliwek oraz łyżkę octu balsamicznego. Gotujemy wszystko razem, a potem miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z serem pleśniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować