Moja fantazyjna zupa, która pozytywnie zaskoczyła każdego kto jej spróbował. Była u mnie hitem
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mięsistych pomidorów
½ l bulionu z włoszczyzny
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu
2 łyżki konfitury ze śliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
kawałek sera pleśniowego
Zupa z pieczonych pomidorów i konfiturą śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Układamy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku i układamy na blaszce obok pomidorów. Pieczemy około godziny w 160 stopniach C aż pomidorki się pomarszczą.
2.Następnie studzimy pomidory, a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek.
3.Dodajemy 2 czubate łyżki konfitury ze śliwek oraz łyżkę octu balsamicznego. Gotujemy wszystko razem, a potem miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z serem pleśniowym.
Komentarze