Zupa krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy sezon na pomidory trwa,koniecznie trzeba spróbować zupy z pieczonych pomidorów. Pomidory upieczone w towarzystwie świeżych ziół mają fantastyczny smak i aromat, dzięki któremu zupa ma niezwykły smak i aromat.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 kg pomidorów
    2) Kilka gałązek świeżej bazylii
    3) Kilka gałązek świeżego oregano
    4) Kilka gałązek świeżego rozmarynu
    5) kilka gałązek świeżego tymianku
    6) liść lubczyku
    7) sól, pieprz
    8) 200 g sera feta
    9) pestki dyni
    10) 2 marchewki
    11) pietruszka
    12) kawałek selera
    13) łodyga selera naciowego
    14) 3 nieduże cebule
    15) kawałek pora
    16) szyja z indyka
    17) ziele angielskie
    18) oliwa
    19) śmietana (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa pomidorowa

Zupa krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion drobiowy: szyję z indyka zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania, mniej więcej po 30 minutach, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, selera, selera naciowego, liść lubczyku, por, 1 cebulę i gotujemy aż warzywa i indyk będą miękkie. Następnie bulion przecedzamy przez sitko.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki i razem z połówkami cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, oprószamy je solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Na wierzchu kładziemy po kilka gałązek bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu i tak przygotowane pomidory wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 50 minut.
  • 3. Do odcedzonego bulionu wrzucamy upieczone pomidory wraz z cebulą i pokruszonymi ziołami oraz marchewkę i selera naciowego i zagotowujemy, a następnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
  • 4. Zupę przelewamy do miseczek i do każdej porcji dodajemy kostki sera feta, prażone pestki dyni i opcjonalnie możemy dodać śmietanę.

Porady

Do zupy bardzo fajnie pasują grzanki. Ja kroję bagietkę na kromki , które następnie skrapiam oliwą i posypuję ziołami prowansalskimi, a potem zapiekam w piekarniku w temperaturze 180 stopni albo podsmażam na patelni, aż będą chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować