Zupa krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa krem z pieczonych pomidorów to jedna z najlepszych zup. Przepis prosty a danie pyszne. W naszych domach mamy lub babcie pomidorową robiły z rosołu z wczoraj My dzisiaj też użyjemy bulionu, lecz warzywnego a zupie nadamy charakteru połączeniem pieczonych pomidorów i bazylii. Uważam, że teraz gdy pomidory zaczynają smakować jak pomidory można taką zupę przygotować. Zapraszam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zupę:
    – Pomidory 6 szt ( najlepiej malinowe i nie za twarde )
    – Cebula 2 szt
    – Czosnek 2 ząbki
    – Por 100 g
    – Marchewka 2 szt
    – Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    – Bulion warzywny ok. 1 l
    – Oliwa
    – Pieprz i sól do smaku
    – Bazylia 2 gałązki + kilka listków do dekoracji
    – Mozzarella do dekoracji


    Na bulion:
    – Marchewka 2 szt
    – Pietruszka 2 szt
    – Seler 150 g
    – Liście pora
    – Cebula 1 szt
    – Woda ok. 1,5 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie naszej zupy zaczynamy od bulionu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Liście pora dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja taki bulion przygotowuje zawsze dzień wcześniej wtedy jeszcze lepiej smakuje
  • 2. W czasie gdy bulion się gotuje możemy przygotować warzywa. Do tego będzie nam potrzebna blaszka. Na nią układamy dwie łodygi bazylii. Pomidory przekładamy do miski, następnie zalewamy je wrzątkiem tak aby się sparzyły co pomoże Nam obrać je ze skórki. ( aby ułatwić sobie tą czynność można skórę pomidorów przed sparzeniem nakroić na krzyż ) Następnie pomidory kroimy na ćwiartki a szypułki i twarde części wycinamy. Pokrojone pomidory przekładamy na blaszkę. Następnie jedną cebule obieramy i kroimy w pióra i również przekładamy na blaszkę. Dodajemy również rozgnieciony czosnek może być nie obrany. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą i polewamy dwoma łyżkami oliwy, wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • 3. Bulion się gotuje a pomidory pieką więc czas na przygotowanie reszty warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę tak samo jak pora. Marchewki również obieramy i kroimy w pół plastry.

    Do garnka dodajemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz pora, wszystko dobrze przesmażamy i dodajemy marchewkę, smażymy mieszając przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy nasze upieczone pomidory wraz z bazylią ( jeżeli bazylia ma za grube łodygi dodajcie same liście). Ponownie przesmażamy wszystko przez 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy 200 ml bulionu. Następnie blendujemy całość dolewając porcjami bulion do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę przed podaniem dekorujemy mozzarellą i świeżą bazylią lub grzankami. Nasza zupa krem gotowa. Smacznego!!

Porady

https://milycooking.pl/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowała Ci te zupa, zobacz inne pomysły na zupy dla dzieci. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować