Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać"). Po tym czasie zupę przecedzamy, jedną marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do bulionu.
2.W między czasie na patelni przypiekamy obrany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i odkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
3.Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można ugotować bezpośrednio w zupie, żeby była gęstsza. Posypujemy świeżą pietruszką, której ja akurat nie miałam :( . Smacznego!
Komentarze