Zupa z kapusty z pulpetami

4.5 (196 ocen)

  • 15 min

Pyszna pożywna zupa z mięsnymi pulpetami. Można ją robić na wiele wariantów, zależnie od tego jakich składników użyjemy.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
    1 marchew
    1/4 selera
    1 pietruszka
    2 pomidory
    3 ziemniaki
    2 łyżki kukurydzy
    1 łyżka rozdrobnionej naci selera
    lubczyk
    sól

    NA PULPETY:

    200g mięsa mielonego
    1czerstwa kajzerka
    1 jajo
    1 białko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Zupa z kapusty z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy (zależnie od upodobań ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy na plastry. Ziemniaki kroimy w kostkę. (Kapusty po pokrojeniu powinno być mniej więcej tyle, aby zapełnić pojemnik po margarynie 500g)
  • 2. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 20 minut. Doprawiamy lubczykiem i solą.
  • 3. Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, białkiem, solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy porcję mięsa i kładziemy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować