Zupa z dorsza z pieczoną papryką i borowikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kiedyś wydawało mi się, że zupa rybna nie może smakować dobrze. Pomyliłam się próbując raz taką zupę. Postanowiłam wymyśleć swoją. Od dziś jest w moim menu:)

  • 50 min

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
    2 puszki pomidorów w zalewie
    2 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    1 zielona papryka
    1 pomidor
    2 suszone pomidory
    2 cebule
    Garść borowików szlachetnych suszonych
    2 łyżki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek

    Przyprawy:
    Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek
    1/3 łyżeczki świeżo zmielonej w moździerzu kolendry
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    Łyżeczka cukru

    Klarowane masło
    Do posypania: świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Zupa z dorsza z pieczoną papryką i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębszym garnku podsmażam na pół łyżki klarowanego masła pokrojone w kostkę: cebulkę, suszone pomidory, borowiki (wcześniej namoczone w szklance z 1/3 ilością wody- wody nie wylewam) oraz oliwki pokrojone w talarki. Jak się ładnie zeszklą i połączą dodaję pokrojony w większą kostkę świeży pomidor i pokrojonego w kostkę dorsza, zalewam 1/3 wody z borowików. Chwilę gotuję, dodaję 2 puszki pomidorów, szklankę wody i wszystkie przyprawy. Gotuję na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20-25 minut.

    Paprykę myję, przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne wraz z trzonkiem. Układam skórką do góry na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temp. 230C do czasu aż skórki papryk zmarszczą się i zmienią miejscami kolor na czarny.
    Wyjmuję z piekarnika i wkładam do papierowej torby, zakręcam, odstawiam na około 5-10 minut. Robię to po to, by łatwiej było później zdjąć skórkę z papryki. Należy ją zdjąć, by podczas jedzenia nie przykleiła się do podniebienia. Jeśli nie macie papierowej torby wyłóżcie na blacie kuchennym folię aluminiową, ułóżcie papryki, przykryjcie drugim płatem folii i zawińcie boki do środka (coś na kształt paczuszki, do której nie dostaje się powietrze).

    Paprykę kroję w niewielką kostkę, dodaję do zupy. Gotuję jeszcze około 10-12 minut na niewielkim ogniu do połączenia wszystkich składników.

    Podaję posypaną świeżą natką pietruszki.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować