Pyszna, rozgrzewająca, lekko pikantna i kwaskowa w sam raz na piątkowe obiady w Wielkim Poście. Przekona swoim smakiem nawet najbardziej zatwardziałego przeciwnika zup rybnych.
45 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1 mały por
1 duża marchewka
1/4 małego selera
1 mały korzeń pietruszki
2 ziemniaki
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 g fileta z dorsza łupacza
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 szczypta pieprzu cayenne
3 kostki rosołowe lub przyprawa do zup
2 łyżki oliwy z oliwek
koperek do posypania
Zupa gulaszowa z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, por i pietruszkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Seler przeciąć na pół. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować bulion.
2.Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
3.Z bulionu usunąć seler i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i papryk oraz pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.Zupę doprawiamy paprykami w proszku i pieprzem cayenne. Rybę kroimy w sporą kostkę (ok 2cmx2cm) i wrzucamy do zupy. Ryby nie gotujemy, odstawiamy na 10-15 min aż sama dojdzie w zupie. Zupę podajemy gorącą, posypana posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
Komentarze