Jagodowe rogaliki w kakaowym lukrze ze skórką mandarynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Aromatyczne i przepyszne. Polecam na każdą porę roku i dnia:)

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 3 jajka
    4 szklanki mąki
    4 łyżki drobnego cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 dag drożdży
    3/4 szklanki mleka
    15 dag masła
    szczypta soli
    nadzienie:
    szklanka jagód
    szczypta gałki muszkatołowej
    skórka z 2 mandarynek
    cukier puder do posypania farszu
    2 łyżki cukru pudru i łyżka wody
    łyżka kakao
    1 jajko do posmarowania rogalików

Jagodowe rogaliki w kakaowym lukrze ze skórką mandarynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią. Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na trójkąty. Nakładać łyżką farsz z jagód, oprószyć gałką muszkatołową i cukrem pudrem. Formować kształtne rogaliki zaczynając od zwijania ciasta w szerszej części, posmarować jajkiem. Piec około pół godziny w temp. 180C. W miseczce rozrobić wodę z cukrem pudrem, dodać kakao, wyrobić gładki lukier bez grudek. Po upieczeniu rogaliki wyjąć, polać kakaowym lukrem i posypać startą skórką z mandarynki.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy