Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ta zupa-krem z dyni ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
    3 papryki czerwone
    250 g serka mascarpone
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta kardamonu
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórką (miąższ z ziarnami oczywiście wydrążamy). Wrzucamy do garnka z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem. Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy.

Porady

Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) ale może to być też inny gatunek, waga około 0,5kg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mascarpone Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować