Zupę ziemniaczaną jadłam często u koleżanki, jej dziadek taką robił. Okraszał ją cebulą przysmażana na smalcu, ja jednak wolę cebulkę z boczkiem. Bardzo lubię wspominać te czasy i jeść taką kartoflankę.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg. ziemniaków
5 szklanek wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 listek laurowy
1 cebula
5 plasterków boczku wędzonego
sól i pieprz do smaku
Zacierki:
1 szklanka mąki
1 jajo
3 łyżki wody
szczypta soli
Zupa ziemniaczana z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę, zalewam wodą, dodaje listek, sól i gotuję do chrupkości.
2.Składniki na zacierki zagniatam, trę na tarce o dużych oczkach, wsypuję do warzyw i gotuję 5 minut, mieszam. Podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Komentarze