Zupa ziemniaczana z zacierkami

4.45 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupę ziemniaczaną jadłam często u koleżanki, jej dziadek taką robił. Okraszał ją cebulą przysmażana na smalcu, ja jednak wolę cebulkę z boczkiem. Bardzo lubię wspominać te czasy i jeść taką kartoflankę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. ziemniaków
    5 szklanek wody
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 listek laurowy
    1 cebula
    5 plasterków boczku wędzonego
    sól i pieprz do smaku
    Zacierki:
    1 szklanka mąki
    1 jajo
    3 łyżki wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę, zalewam wodą, dodaje listek, sól i gotuję do chrupkości.
  • jk 2. Składniki na zacierki zagniatam, trę na tarce o dużych oczkach, wsypuję do warzyw i gotuję 5 minut, mieszam. Podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować