REKLAMA

Zupa z kapusty i fasoli na włoszczyźnie

wyświetlono: 182 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Smaczna jesienna zupa z białej kapusty, czerwonej i białej fasoli, to rozgrzewający posiłek zapewniający uczucie sytości na długi czas. Do zupy możemy użyć dowolnej białej fasoli: drobnej lub strączkowej. Ja skorzystałam z fasoli gotowanej na parze, z puszki, ze względu na oszczędność czasu. Zupę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

opublikowany: 05.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 świeżej białej kapusty
    280 g czerwonej fasoli, po odsączeniu z zalewy
    530 g białej drobnej fasoli, po odsączeniu z zalewy
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    1 niewielki kawałek selera korzeniowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżki mielonego kminku
    1/2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżki suszonego koperku
    1 gałązka lubczyka
    sól i pieprz do smaku
    około 3 łyżki białego octu balsamicznego
    3 łyżki masła klarowanego
    słodka śmietana do zabielenia zupy
    kwaśna śmietana do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, płuczemy pod bieżącą wodą, nasalamy i zostawiamy na sitku, aż delikatnie skruszeje. W tym czasie przygotowujemy włoszczyznę.

    Cebulę drobno kroimy i rumienimy na maśle. Dodajemy starte na tarle marchewki, pietruszkę i selera, dusimy całość kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

    Dodajemy kapustę, całość mieszamy, podsmażamy chwilę, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czosnek, gałązkę lubczyka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i mielony kminek. Zupę gotujemy pod przykryciem, w razie konieczności podlewamy wodą. Pod koniec gotowania, gdy kapusta już zmięknie, dodajemy majeranek, koperek i fasolę przepłukaną pod bieżącą wodą. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, octem balsamicznym i słodką śmietaną.

    Zupę serwujemy z łyżeczką kwaśnej śmietany.

Porady

Zupę możemy udekorować pokrojoną w pióra czerwoną cebulą lub chipsami z boczku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Zupa z młodej kapusty i cukinii

Wreszcie pojawiły się młode warzywa z których można przygotować pyszną zupę.

kategoria: Zupy zupa jarzynowa opublikowany: 27.04.2016 | wyświetlono: 1645 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE