Zupa koperkowa z zacierkami

2.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taką zupkę w chłodne dni, każdy zje z przyjemnością. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu. Zupa z dodatkiem warzyw w roli głównej koper, króluje często w moim domu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 pęczki koperku, same liście
    • 2 małe marchewki
    • 2 małe pietruszki korzeń
    • ½ małego selera
    • 20 cm pora
    • 3 szt. ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 4 szk. wody
    • 1 kostka warzywna
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka lubczyku
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 60 g zacierek
    • ½ szk. śmietany 18
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam warzywa, przekładam do garnka.
    Ziemniaki obieram, myję, drobno kroję w kostkę i łączę z warzywami. Zalewam wodą i gotuję około 20 minut.
    Po tym czasie dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk, sól, pieprz oraz wsypuję zacierki. Gotuję 20 minut.
    Na koniec dodaję posiekany drobno koperek i wlewam śmietanę i jeszcze dwie minutki gotuję.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować