Taką zupkę w chłodne dni, każdy zje z przyjemnością. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu. Zupa z dodatkiem warzyw w roli głównej koper, króluje często w moim domu.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• 2 pęczki koperku, same liście
• 2 małe marchewki
• 2 małe pietruszki korzeń
• ½ małego selera
• 20 cm pora
• 3 szt. ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 4 szk. wody
• 1 kostka warzywna
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1 łyżeczka lubczyku
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 60 g zacierek
• ½ szk. śmietany 18
Zupa koperkowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera, pora obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam warzywa, przekładam do garnka.
Ziemniaki obieram, myję, drobno kroję w kostkę i łączę z warzywami. Zalewam wodą i gotuję około 20 minut.
Po tym czasie dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk, sól, pieprz oraz wsypuję zacierki. Gotuję 20 minut.
Na koniec dodaję posiekany drobno koperek i wlewam śmietanę i jeszcze dwie minutki gotuję.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze