Zupa z boćwiny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Większość ma problem z botwinką i boćwiną. Nic strasznego. Do niedawna my również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole, zupę

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 główki boćwiny
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    200 g białej fasoli
    3 pomidory
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1,5 litra bulionu z kaczki
    ksylitol
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z boćwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z boćwiny 1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.
    Marchew w słupki lub jak kto woli.
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Boćwinę kroimy w większe paski.
    Ziemniaki i marchew zalewamy zimnym bulionem drobiowym, u nas rosół z kaczki (wyszły nam hektolitry ;) ), dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych.

    Boćwinę wrzucamy, sparzamy, dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować