zupa z batatatów z czerwoną kapustą i kurczakiem

0 (0 ocen)

Pyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z batatów. Każdy ją je jak chce i z czym chce, gdyż dodatki do niej podajemy osobno.

Składniki:

  • baza:
    600-800 g batatów
    2-3 ząbki czosnku
    szalotka
    1-2 cm kawałek świeżego imbiru
    papryczka chili
    tymianek
    oregano
    majeranek
    sól
    pieprz
    3-4 trójkąciki śmietankowego serka topionego
    2-3 łyżki oleju rzepakowego

    dodatki do zupy:
    DUSZONA KAPUSTA:
    mała czerwona kapusta, moja miała pół kg
    kwaskowe jabłko
    200 ml czerwonego wina
    2-3 łyżki świeżej żurawiny
    sól
    pieprz
    goździk
    szczypta cynamonu
    ziele angielskie


    KURCZAK Z CURRY:
    pierś z kurczaka
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki oleju rzepakowego
    świeży szczypiorek i kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z batatatów z czerwoną kapustą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BAZY:
    Na rozgrzany olej wrzucamy przeciśnięty czosnek, posiekaną szalotkę, obrany, drobno posiekany imbir, posiekane chili i obrane pokrojone w grubą kostkę bataty. Warzywa lekko solimy. Obsmażamy chwilę. Warzywa zalewamy 1,5-2 litrami wody lub rosołem. Gotujemy do momentu, aż bataty będą miękkie. Do zupy dodajemy serek topiony mieszamy, aż się roztopi. Zupę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz oregano. Możemy ponownie zmiksować, ale nie jest to konieczne.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KAPUSTY:
    Kapustę szatkujemy. Przekładamy na patelnię i zalewamy czerwonym winem. Dodajemy zmielone przyprawy: cynamon, goździk, ziele angielskie. Kapustę solimy. Dusimy około 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy obrane i starte jabłko oraz świeżą żurawinę. Dusimy razem jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
    Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy curry. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażonego kurczaka obficie posypujemy świeżą kolendrą i szczypiorkiem.
  • 4. PROPOZYCJA PODANIA: Duszoną kapustę przekładamy do podgrzewacza. Do osobnego podgrzewacza przekładamy uduszoną pierś z kurczaka. Zupę podajemy w wazie. Każdy wedle uznania nakłada sobie dodatki do zupy. Ja osobiście proponuję wersję z kapustą i kurczakiem.

Porady

Do zupy z batatów doskonale pasują również grzanki ziołowe/czosnkowe, sos wiśniowy lub karmelizowana żurawina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować