ZUPA WIOSENNA Z KAPUSTĄ I KASZĄ

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo kolorowa i syta zupa o delikatnym smaku. Polubią ją małe dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • PROPORCJE NA GARNEK O POJEMNOŚCI 3 L:

    2 skrzydła indycze
    3 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    1/3 selera
    2 cebule
    250 g kapusty białej
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku
    4 łyżki ryżu
    3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
    6 średnich ziemniaków
    2 łyżki śmietany 12%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Zupa wiosenna z kapustą i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka i zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wywar solimy.
  • 2. Następie do wywaru dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchew, seler i pietruszkę.
  • 3. Gdy warzywa pogotują się około 10 minut i trochę zmiękną, dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojoną na kawałki cebulę. Następnie wsypujemy kaszę i ryż.
  • 4. Gdy skrzydełka indyka będą już miękkie, wyjmujemy je z zupy. Na koniec dodajemy do zupy obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotujemy całość aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  • 5. Śmietanę mieszamy z około pół szklanki gorącej zupy, aby ją zahartować i zapobiec zważeniu. Dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy do garnka posiekany koperek i szczypiorek, w razie potrzeby uzupełniamy garnek wodą aby był pełny. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować