Zupa wiosenna z kapustą i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka i zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wywar solimy.
2.Następie do wywaru dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchew, seler i pietruszkę.
3.Gdy warzywa pogotują się około 10 minut i trochę zmiękną, dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojoną na kawałki cebulę. Następnie wsypujemy kaszę i ryż.
4.Gdy skrzydełka indyka będą już miękkie, wyjmujemy je z zupy. Na koniec dodajemy do zupy obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotujemy całość aż ziemniaki zrobią się miękkie.
5.Śmietanę mieszamy z około pół szklanki gorącej zupy, aby ją zahartować i zapobiec zważeniu. Dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy do garnka posiekany koperek i szczypiorek, w razie potrzeby uzupełniamy garnek wodą aby był pełny. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze