Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną

4.47 (164 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup. Powstała z tego, co akurat było pod ręką i zagościła w mojej kuchni już na stałe:-)

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka (lub 3-4 skrzydełka)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    kawałek zielonej części pora
    gałązka lubczyku
    gałązka naci selera
    1 ząbek czosnku
    1/2 kalafiora
    1/2 pęczka koperku
    1/2 szkl. kaszy jęczmiennej drobnej
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    sól
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i osolić. Zagotować, zebrać szumowiny.
  • 2. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do zupy razem z porem, lubczykiem i nacią selera. Gdy warzywa będą już prawie miękkie wsypać kaszę i gotować, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, dodać do zupy wraz z czosnkiem, kiedy kasza będzie już miękka i gotować około 8-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
    Przed podaniem posypać pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować