Przepis na zupę rybną znalazłam w książce kucharskiej jednak zmodyfikowałam składniki pod swoje smaki.Wyszła nie zwykle aromatyczna i delikatna z mnóstwem wyczuwalnych smaków.
Zupa rybna curry z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę , imbir oraz czosnek obrać.
Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać drobno , imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozgrzać oliwę , przesmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek z imbirem.
2.Marchewki , ziemniaki oraz sparzone pomidory obrać ze skórki.
Marchew pokroić w plastry , ziemniaki z pomidorami w kostkę.
Warzywa dodać do garnka z cebulą.
Smażyć aż lekko zwiędną co chwila mieszając.
3.Składniki zalać 2 l. wody .
Dodać masło , liście laurowe , ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Doprawić curry , kminem , ostrą papryka oraz solą i pieprzem cytrynowym.
Doprowadzić do zagotowania.
4.Rybę umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , pokroić w kostkę.
Dodać do zupy , zmniejszyć ognień , gotować 25-3o min do miękkości warzyw.
Komentarze