Zupa pomidorowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, włoszczyznę obieramy i myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy około 1,5l wody, dodajemy 1 łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Po zagotowaniu wywaru dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości na mniejszym ogniu. Jeżeli nie mamy domowego przecieru, który poza krojeniem pomidorów traktujemy podobnie jak ten ze świeżych, przekładamy pokrojone pomidory do garnuszka, dodajemy 1 łyżkę masła i rozgotowujemy. Kiedy pomidory będą już gotowe, za pomocą blendera rozdrabniamy je. Pomidory dodajemy do zupy przecedzając je na sitku i dokładnie przecierając pozostałości miąższu. Ewentualne skórki i pestki wyrzucamy! Gotujemy zupę przez kilkanaście minut aby przeszła smakiem. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, a następnie hartujemy ją dodając stopniowo ciepłą zupę do śmietany, którą w tym czasie energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy.Smacznego.
Komentarze