Zupa pomidorowa z ziemniakami

4.49 (148 ocen)

  • 50 min

Tak przygotowana zupa będzie doskonałym posiłkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • Mięso na wywar (u mnie 3 kawałki żeberek), włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler, cebula), 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżka vegety, ok. 900ml domowego przecieru pomidorowego (lub 1-1,5kg pomidorów pokrojonych w ósemki), 3 większe ziemniaki, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, włoszczyznę obieramy i myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy około 1,5l wody, dodajemy 1 łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Po zagotowaniu wywaru dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości na mniejszym ogniu. Jeżeli nie mamy domowego przecieru, który poza krojeniem pomidorów traktujemy podobnie jak ten ze świeżych, przekładamy pokrojone pomidory do garnuszka, dodajemy 1 łyżkę masła i rozgotowujemy. Kiedy pomidory będą już gotowe, za pomocą blendera rozdrabniamy je. Pomidory dodajemy do zupy przecedzając je na sitku i dokładnie przecierając pozostałości miąższu. Ewentualne skórki i pestki wyrzucamy! Gotujemy zupę przez kilkanaście minut aby przeszła smakiem. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, a następnie hartujemy ją dodając stopniowo ciepłą zupę do śmietany, którą w tym czasie energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować