PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa borowikowa z serkiem topionymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/21/zupa-borowikowa-z-serkiem-topionym_1.jpeg38882592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-borowikowa-z-serkiem-topionym
150 g borowików
3 ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula
200 g serka topionego
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
tymianek
pieprz
sól
szczypiorek
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa borowikowa z serkiem topionym
1.
Grzyby, jeśli mrożone to rozmrozić, pokroić w plastry. Podsmażyć razem z pokrojoną cebulą, na maśle. Doprawić tymiankiem, pieprzem i solą.
2.
W garnku zagotować ok. 1.5 litra wody. Ziemniaki i marchewkę pokroić, dodać przyprawy i chwilę razem gotować.
3.
Podsmażone grzyby dodać do garnka i gotować do miękkości warzyw.
4.
Do miski włożyć ser, rozgnieść widelcem, dodać trochę gorącej zupy i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do garnka z zupą i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą . Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Komentarze