Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na swojskich ogórkach smakuje wyśmienicie

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 40 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego
    2-3 marchewki
    1-2 pietruszki
    2 cebule
    1-2 łodygi selera naciowego
    kawałek selera korzennego
    1 słoik litrowy swojskich ogórków kiszonych razem z kwasem
    kilka ziemniaków
    śmietana około pół szklanki
    Natka pietruszki
    Przyprawy:
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
    jarzynka lub sól
    woda około 3 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i warzywa oprócz ogórków i ziemniaków, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień.Dodać teraz wszystkie przyprawy i gotować do miękkości mięsa.Gdy warzywa zmiękną wyjąć seler i marchew, utłuc tłuczkiem i znów wrzucić do zupy.Dodać też pokrojone w kostkę ziemniaki. pogotować, jak lekko zmiękną dodać starte ogórki kiszone razem z kwasem, tyle, aby zupa była kwaśna, doprawić do smaku. Pogotować 3-5 minut. i dodać zieloną pietruszkę oraz śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować