Zupa meksykańska

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta wersja, jest najlepszą jaką dane mi było jeść. Idealna na zimowy obiad: sycąca i rozgrzewająca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego (u mnie przemielony schab wieprzowy)
    2 duże cebule
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonych pomidorów
    2 puszki czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
    1/2 op. przyprawy meksykańskiej
    2 duże ząbki czosnku
    ok. 2 l. bulionu z kostki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i formujemy w niewielkie kuleczki. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kuleczki na rumiano. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na dużym ogniu.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu pozostałym po kuleczkach. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy po czym dokładamy do mięsa i gotujemy 10 min.
  • 3. Wrzucamy mieszankę chińską - gotujemy 10 min.
  • 4. Wrzucamy kukurydzę i fasolę - gotujemy 15 min.
  • 5. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 15 min.
  • image-1h74hho 6. Wsypujemy przyprawy i doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy z nachosami bądź pieczywem.

Porady

Jeśli lubisz pikantne przyprawy, a przyprawa do dań meksykańskich nie była zbyt ostra, możesz wsypać trochę chilli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować