Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i formujemy w niewielkie kuleczki. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kuleczki na rumiano. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na dużym ogniu.
2.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu pozostałym po kuleczkach. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy po czym dokładamy do mięsa i gotujemy 10 min.
3.Wrzucamy mieszankę chińską - gotujemy 10 min.
4.Wrzucamy kukurydzę i fasolę - gotujemy 15 min.
5.Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 15 min.
6.Wsypujemy przyprawy i doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy z nachosami bądź pieczywem.
Porady
Jeśli lubisz pikantne przyprawy, a przyprawa do dań meksykańskich nie była zbyt ostra, możesz wsypać trochę chilli
Komentarze