Gdy po świetach zostają nam wedliny możemy je wykorzystać na przykład do przygotowania takiej zupy. Zupa z zielonego groszku to sycące danie dla całej rodziny.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag zielonego groszku
ok. 25 dag szynki w kawałku
1 cebula
1 biała część pora
1 marchewka
1 zielona część selera
1 ziemniak
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Zupa krem z zielonego groszku na wywarze z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pora pokroić na drobno i lekko zeszkli c na oleju. Szynkę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, Szynkę wyciagnąć z wywaru, dodać wypłukany groszek, pokrojoną w talarki marchewkę i selera, gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować, można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do zupy możemy również dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Smacznego
Komentarze