800 Młoda kapusta smakuje nam w każdej postaci. Postanowiłam zmienić nieco tradycyjne przepisy i przygotować z młodej kapusty zupę krem. Wyszło pysznie.
Zupa krem z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pióra. Kapustę poszatkować – może być grubo.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać kapustę i całość zalać bulionem. Bulion powinien przykryć kapustę, jeśli jest go mało, można dolać odrobinę wody. Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu, pod przykrycie, do momentu aż kapusta będzie miękka. Dodać posiekanego koperku, po czym zupę zmiksować blenderem. Na koniec doprawić do smaku. Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać trochę bulionu. Zupę można podać z uprażonymi pestkami słonecznika.
Komentarze