Zupa krem z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna. Przepis wyczytany w gazecie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona fasolka szparagowa ((mrożona)): 2 opakowania
    - por (duży): 1 sztuka
    - cebula (średnia (drobno posiekana)): 1 sztuka
    - czosnek ((posiekany)): 3 ząbki
    - masło (lub oliwa do smażenia): 1 łyżka
    - bulion drobiowy ((może być z kostki)): 1.5 litra
    - cząber (suszony (do smaku)): 0.5 łyżeczki
    - śmietana 18 %: 4 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczania: 1 łyżka
    - sól, pieprz biały, czarny, gałka muszkatołowa (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek oraz por podsmażyć na rozgrzanym maśle (oliwie) ok. 5 min. Dodać fasolkę i jeszcze chwilę smażyć aż fasolka straci szron. Dodać wrzący bulion. Doprowadzić do wrzenia, wsypać cząber, gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zupę odcedzić, pozostałą w durszlaku masę warzywną zmiksować i połączyć ponownie z odcedzonym płynem. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, jeszcze chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z mlekiem i śmietaną. Dodać odrobinę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka. Podgrzewać aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować