Zupa krem z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek oraz por podsmażyć na rozgrzanym maśle (oliwie) ok. 5 min. Dodać fasolkę i jeszcze chwilę smażyć aż fasolka straci szron. Dodać wrzący bulion. Doprowadzić do wrzenia, wsypać cząber, gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zupę odcedzić, pozostałą w durszlaku masę warzywną zmiksować i połączyć ponownie z odcedzonym płynem. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, jeszcze chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z mlekiem i śmietaną. Dodać odrobinę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka. Podgrzewać aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Komentarze