Zupa krem z dyni z pomarńczą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka i smaczna zupa a przede wszystkim rozgrzewająca! :) Pięknie pachnie pomarańczą, a jeśli ktoś chce można dodać troszeczkę czerwonej pasty curry lub tartego imbiru, lubi to i to, poczujemy wtedy fajny egzotyczny smak:) POLECAM szczególnie teraz gdy pogoda jest w "kratkę".

  • 20 min

Składniki:

  • Kg miąższu z dyni pokrojonego w kosteczkę ( ja użyłam mrożonej dyni)
    wywaru jarzynowego tyle by przykryło dynię ok 1 litry.
    1 średnia cebula
    1 ząb czosnku
    sól, pieprz, łyżeczka dobrego masła
    sok z całej soczystej pomarańczy, jeśli nam się trafi tak z grubą skórką to dać dwie
    1/2 szklanki śmietany 18% zahartowane gorąca zupą

    * opcjonalnie, 1,5 cm startego imbiru, czerwona pasta curry ( ja mam taka że dałam pól opakowania ale wiem, że są tez tak co stataryczny pół łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pasty

Zupa krem z dyni z pomarńczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, cebulę i czosnek gotuję w wywarze gdy zmięknie dodaję resztę składników ale bez śmietany. Miksujemy blenderem.
  • 2. Zdejmujemy z ognia dodajemy zahartowaną śmietanę. Podajemy z pestkami dyni, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi zrumienionymi na maśle, ja polałam odrobiną oliwy z oliwek.
    Najlepsza jak mamy mało czasu np. po powrocie z pracylub spaceru.:))))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pasta curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować