Zupa-krem z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przyprawiam ją imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 0.25 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - bulion warzywny: 400 mililitrów
    - mleko kokosowe: 200 mililitrów
    - białe wino (wytrawne): 100 mililitrów
    - sok pomarańczowy: 100 mililitrów
    - pasta sambal oelek: 1 łyżeczka
    - pestki dyni (prażone): 2 łyżki
    - kolendra (gałązka): 5 sztuk
    - olej z pestek dyni: 1 łyżka
    - Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
  • 3. Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować