Nauczyłam się gotować dzięki podpatrywaniu mamy. Pitraszenie sprawia mi ogromną przyjemność.Z mężem wyszukujemy przepisy na ciekawe i pikantne potrawy.
Składniki:
3 małe cukinie (ok. 50 dag)
mała cebula
łyżka oleju
1,5 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
200 ml śmietany kremówki
15 dag kiełbasy
pęczek koperku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Zupa-krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i osuszamy. Nie obieramy. Jedną kroimy w plasterki, pozostałe w kostkę. Cebulę również. Plasterki cukinii podsmażamy na oleju.
Wyjmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę cukinię z cebulą. Podsmażamy, mieszając. Wlewamy rosół i dusimy 5 minut na małym ogniu.
3.Duszoną cukinię przekładamy do garnka i miksujemy na krem. Następnie zabielamy śmietaną, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do zupy i podgrzewamy. Dodajemy podsmażone plasterki cukinii.
4.Koperek myjemy i osuszamy. Kilka gałązek odkładamy do dekoracji, resztę drobno siekamy i wsypujemy do zupy. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy
koperkiem.
Komentarze