Zupa krem "TRICOLORI"

0 (0 ocen)

Prosta a zarazem wykwintna zupa, która zaskoczy twoich gości smakiem jak i wyglądem.

Składniki:

  • zielony kolor:
    2 średniej wielkości cukinie
    1 duża cebula
    ząbek czosnku
    1-2 łyżki oliwy
    liść selera
    sól, pieprz
    szklanka bulionu drobiowego
    czerwony kolor:
    kilka pomidorków koktajlowych, mogą być też 2 duże pomidory
    1 papryka czerwona
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz, papryka mielona słodka
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    ewentualnie bulion drobiowy
    biały kolor:
    2 lub 3 łyżki śmietany 18%
    do przybrania:
    groszek ptysiowy, szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem "tricolori" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia kostka 1. 1. Cukinię umyć, wyczyścić wewnątrz z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na oliwie. Dodać cukinię i seler, gotować do miękkości. Zalać bulionem, doprawić. Gotować przez chwilę. Na końcu zmiksować wszystko i przecedzić przez bardzo drobne sitko. Jeśli jest za rzadkie odparować na gazie.
  • pomidorki i papryka 2. Pomidorki umyć. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojony czosnek podsmażyć w garnku na oliwie, po czym dodać paprykę i pomidory. Poddusić wszystko, aż pomidory pękną i zacznie się tworzyć sos. Dodać przecier i przyprawić. Gotować chwilę. Zmiksować całość i przecedzić przez sito, jeśli jest za gęste dodać bulionu i pogotować chwilkę.
  • zielony i czerwony 3. Zupkę nalewać do talerzy zaczynając od zielonej, później czerwona a na końcu dodać śmietanę. Ja dodatkowo dałam groszek ptysiowy i posypałam szczypiorkiem.

Porady

Śmietanę najlepiej przelać do woreczka, zrobić dziurkę i polać na wierzchu zupy. By zupa była treściwsza można ją podać z grzankami lub bułką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować