Balonowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy posiekaną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy.
2. Deskę lub talerz obkładamy pergaminem, robimy tyle kleksów z czekolady ile chcemy mieć pucharków czekoladowych.
3. Myjemy balony.
4.Gładką stronę balona oblewamy czekoladą do połowy i układamy na kleksach z czekolady. Wstawiamy do lodówki.
5.Wlewamy śmietankę do rondelka, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka wlewamy do śmietanki, wsypujemy cukier i otartą skórkę z pomarańczy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok.5 min).
6. Odstawiamy z ognia i studzimy.
7.Gdy masa będzie zimna i osiągnie konsystencję gęstego budyniu jest gotowa do przełożenia do czekoladowych pucharków.
8.Wyciagamy balony oblane czekoladą i przebijamy szpilką, ściągamy balony z czekolady.
9.Do czekoladowych form przekładamy panna cottę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Porady
By przelać panna cottę do pucharków z czekolady bardzo ważne jest by masa była gęsta jak budyń, inaczej czekolada rozpuści się i pęknie.
Komentarze