Balonowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł z czekoladowym balonem znalazłam w internecie, to wspaniały pomysł na deser.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    na balonowy pucharek:
    200g czekolady mlecznej
    łyżeczka masła
    3 napompowane balony
    panna cotta:
    150ml śmietanki 30%
    pół szkl. Mleka 3,2%
    3 łyżeczki żelatyny
    łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
    3 łyzki cukru
    Dodatkowo do dekoracji:
    posypka, kakao do posypania, kawałki owoców, dżem, itp.

Balonowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy posiekaną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • 2. Deskę lub talerz obkładamy pergaminem, robimy tyle kleksów z czekolady ile chcemy mieć pucharków czekoladowych.
  • 3. Myjemy balony.
  • 4. Gładką stronę balona oblewamy czekoladą do połowy i układamy na kleksach z czekolady. Wstawiamy do lodówki.
  • 5. Wlewamy śmietankę do rondelka, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka wlewamy do śmietanki, wsypujemy cukier i otartą skórkę z pomarańczy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok.5 min).
  • 6. Odstawiamy z ognia i studzimy.
  • 7. Gdy masa będzie zimna i osiągnie konsystencję gęstego budyniu jest gotowa do przełożenia do czekoladowych pucharków.
  • 8. Wyciagamy balony oblane czekoladą i przebijamy szpilką, ściągamy balony z czekolady.
  • 9. Do czekoladowych form przekładamy panna cottę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Porady

By przelać panna cottę do pucharków z czekolady bardzo ważne jest by masa była gęsta jak budyń, inaczej czekolada rozpuści się i pęknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy