Zupa kapuśniak

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na zimowe, zimne dni najlepsza jest rozgrzewająca zupa kapuśniak. Zupę możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Kapusty białej również jest smaczna i pożywna.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 120 g cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 g masła
    • 100 g boczku wędzonego
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 1 łyżeczka kminku
    • 30 g koncentratu pomidorowego
    • 400 g kapusty białej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 kostki bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka octu
    • ½ szk. Śmietany 18% kwaśnej
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • 700 g wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. 1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle w garnku.
    2. Boczek kroję w kostkę dodaję do warzyw.
    3. Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, koncentrat pomidorowy, kostki bulionowe, ocet, podlewam wodą, wsypuję obie papryki, kminek, sól i gotuję około 30 minut.
    4. Na koniec zupę zagęszczam śmietaną rozrobioną ze skrobią ziemniaczaną, dwie minuty gotuję.
    5. Zupa gotowa.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować