Taka zupa zawsze jest pyszna i pożywna. Łazanki są dobrym dodatkiem.
45 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu łazanki ( lub inny ulubiony )
2 łyżki smalcu ze skwarkami (mój własnej roboty)
duża cebula
2 ząbki czosnku
500 g mięsa na gulasz ( u mnie z indyka, ale może być np.wieprzowe)
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
duża papryka zielona
duża papryka czerwona
5 pomidorów malinowych
3 kiszone ogórki
łyżka pikantnego ketchupu
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej wędzonej
pieprz czarny świeżo mielony
pół łyżeczki cukru
sól do smaku
pęczek szczypioru
Zupa gulaszowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron łazanki ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pozostawić na sicie.
W garnku rozgrzać smalec. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w kostkę. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać pokrojone mięso i w dalszym ciągu dusić, mieszać. Jak mięso straci surowość dodać starte na tarce, na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszać i dusić. Dodać pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać 1-1,5 litra gorącej, przegotowanej wody. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
Dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, ketchup pikantny oraz zioła prowansalskie, paprykę mieloną, pieprz czarny świeżo mielony, cukier, sól do smaku i gotować jeszcze ok.10 min.
Przed podaniem dodać do zupy makaron.
Podać zupę z pokrojonym grubym szczypiorem.
Smacznego.
Komentarze