Zupa grzybowa z pyrkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupka z kuchni wielkopolskiej. Tam też rosną grzyby. Dlaczego tak piszemy ? Bowiem kochana rodzina z okolic Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    biała część pora
    20 g suszonych grzybów
    poł kg ziemniaków
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 mała cebula
    lubczyk
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z pyrkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa z pyrkami 1. Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.
    Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować