Zupka z kuchni wielkopolskiej. Tam też rosną grzyby. Dlaczego tak piszemy ? Bowiem kochana rodzina z okolic Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 l wody
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
biała część pora
20 g suszonych grzybów
poł kg ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 mała cebula
lubczyk
sól
pieprz
Zupa grzybowa z pyrkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.
Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami.
Komentarze