Zupa grzybowa

5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są...ale to już inna historia :)
Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • * 15 dkg suszonych grzybów
    * 2 l. bulionu np. wieprzowego
    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki)
    * 2 ziemniaki
    * 150 ml śmietanki 30%
    * sól, pieprz
    * natka z pietruszki
    * 2 liście laurowe
    * 5 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki.
    Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam.
    W połowie gotowania dodałam makaron.
    Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki.

Porady

* miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować