Zupa grzybowa

5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna zupa ze świeżych grzybów, głównie prawdziwków, zabielona śmietanką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka wieprzowa
    - bulion
    - świeże grzyby gł. prawdziwki
    - ziemniaki
    - marchew
    - pietruszka
    - śmietanka 30%
    Przyprawy:
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - pieprz czarny
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kosteczkę, przyprawić pieprzem i wrzucić na rozgrzany garnek. Podsmażyć i zalać bulionem. Gotować do momentu aż mięsko zrobi się miękkie i dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchew i w mniejsze pietruszkę. W międzyczasie podsmażyć grzybki, jak odparuje z nich woda, dodać masełko i cebule pokrojoną w piórka. Jak warzywa zmiękną dodać grzybki i jeszcze jakieś 10minut gotować razem. Na zakończenie zabielić śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować