Zupa fasolowa (piękny jaś)

4.51 (196 ocen)

  • 60 min

Gdy byłam dzieckiem na samą myśl o fasolce robiło mi się... no cóż, po prostu źle :-) Teraz często ją przyrządzam, uwielbiam ją szczególnie w sosach pomidorowych lub gotowaną w kociołku z warzywami. Za pyszną i ekologiczną fasolkę dziękuję mojemu bratu :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 500g fasoli ,,piękny jaś"
    ok 20cm wędzonego boczku
    600g passaty pomidorowej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    3 cebule
    kilka kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1op. suszonego majeranku
    1/3 łyżeczki wędzonej papryki
    sól, pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa (piękny jaś) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.

    2. Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    3. Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem :-)

    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/zupa-fasolowa-piekny-jas.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola jaś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować