Piękny Jaś na kapuście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wkrótce zagości zima więc na stole prosta i sycąca potrawa .

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 małej białej kapusty
    -1/2 cebuli
    -15 dag wędzonego boczku
    -25 dag namoczonej dzień wcześniej fasoli "Piękny Jaś "
    - 1 łyżka oleju
    -1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
    - 1/2 łyżeczki kminku
    -sól ,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piękny jaś na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusimy kapustę . 1. Fasolę odcedzamy ,zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ok.60 minut. Pod koniec gotowania solimy . Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju . Dodajemy grubo pokrojoną kapustę ,podsmażamy i doprawiamy solą ,pieprzem oraz kminkiem. Co pewien czas podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty . Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy skwarki na osobnej patelni .
  • Piękny Jaś na kapuście. 2. Do miękkiej kapusty dodajemy ugotowaną fasolę , podsmażony boczek i doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podajemy.
  • Jasiek ze stekiem . 3. Tak przygotowana fasola może być dodatkiem do wieprzowiny w każdej postaci .

Porady

Serwując potrawę bez boczku otrzymamy pyszne wegetariańskie danie . Do potrawy można wykorzystać zamiast kapusty słodkiej kapustę kiszoną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować