Wkrótce zagości zima więc na stole prosta i sycąca potrawa .
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 1/2 małej białej kapusty
-1/2 cebuli
-15 dag wędzonego boczku
-25 dag namoczonej dzień wcześniej fasoli "Piękny Jaś "
- 1 łyżka oleju
-1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
- 1/2 łyżeczki kminku
-sól ,pieprz do smaku
Piękny jaś na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę odcedzamy ,zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ok.60 minut. Pod koniec gotowania solimy . Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju . Dodajemy grubo pokrojoną kapustę ,podsmażamy i doprawiamy solą ,pieprzem oraz kminkiem. Co pewien czas podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty . Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy skwarki na osobnej patelni .
2.Do miękkiej kapusty dodajemy ugotowaną fasolę , podsmażony boczek i doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podajemy.
3.Tak przygotowana fasola może być dodatkiem do wieprzowiny w każdej postaci .
Porady
Serwując potrawę bez boczku otrzymamy pyszne wegetariańskie danie . Do potrawy można wykorzystać zamiast kapusty słodkiej kapustę kiszoną .
Komentarze