Warzywna zupa jaś fasola

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Delikatna zupa dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg grochu/ fasolki
    500 g kości wieprzowych
    1 duża marchew
    1 duża pietruszka
    1 średnia cebula
    ćwiartka selera
    250 ml śmietanki do zup 18%
    1,5 łyżki mąki
    natka pietruszki i lubczyk
    przyprawy: sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Warzywna zupa jaś fasola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kości wieprzowe myjemy zalewamy zimną wodą (tyle żeby je przykryło)i gotujemy w osobnym garnku na niewielkim ogniu. Zbieramy szumy łyżką. W tym czasie obieramy cebulę, marchew, pietruszkę seler. Warzywa kroimy w kostkę lub pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie- trzy łyżeczki oliwy i lekko podsmażamy jarzyny. Gdy wywar z będzie gotowy wyciągamy kości i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Dolewamy ok 1l wody. Z ugotowanego grochu odlewamy wodę i sam jasiek dodajemy do wywaru z jarzynami. Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy solą, pieprzem. Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy żeby znikły grudki. Rozrzedzamy łyżką zupy. Mieszamy. Wlewamy (gdy jarzyny będą miękkie) do gotującej się zupy. Do podbitej zupy dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Wywar z kości możemy też zastąpić wywarem warzywnym lub drobiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Groch Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować