Bardzo smaczna zupa z dyni hokkaido. Jest idealnie kremowa, co w głównej mierze przyczynił się do tego serek mascarpone. Ciekawym dodatkiem są serowe kluseczki, które urozmaicają zupę dyniowa.
Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym
na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę
surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym
bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec
doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką
masę razem mascarpone.
2.Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać
łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować
do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą. Dodatkowo
wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z
pestek dyni. Smacznego :)
Komentarze