Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna zupa z dyni hokkaido. Jest idealnie kremowa, co w głównej mierze przyczynił się do tego serek mascarpone. Ciekawym dodatkiem są serowe kluseczki, które urozmaicają zupę dyniowa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA DYNIOWA:

    1 cebula
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    plasterek imbiru
    400 g surowej dyni Hokkaido
    1 szklanka wody
    1 butelka bulionu drobiowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki serka mascarpone
    sól
    olej kokosowy do smażenia

    KLUSECZKI SEROWE:

    125 g twarogu tłustego
    1 jajko
    1/4 szklanki mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym
    na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę
    surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym
    bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec
    doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką
    masę razem mascarpone.
  • 2. Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać
    łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować
    do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą. Dodatkowo
    wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z
    pestek dyni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Twaróg Mąka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować