Zupa chlebowa z ogórkiem

4.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Powróciłem z "nową" zupą chlebową. Tym razem w wersji ogórkowej. Jak już kiedyś wspominałem, "zbieram" to, co "normalnie" ktoś wylewa lub wyrzuca. Sok z kiszonych ogórków jest naturalny probiotykiem, więc opcjonalnie można wypić, przyda nam się na zdrowie.
Zupa jest mega sycąca, aromatyczna i delikatna w smaku. Oczywiście, zamiast wody, możecie użyć niedzielnego rosołu. Wtedy smak będzie bardziej intensywny. Nie zapomnijcie też, że wędzony boczek puszcza sól, więc za bardzo nie doprawiajcie. Najlepiej doprawcie na talerzu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g czerstwego chleba
    300 ml soku z kiszonych ogórków
    200 g wędzonego boczku
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chlebowa z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa chlebowa z ogórkiem 1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy i miksujemy.
    Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przekładamy do zupy.
    Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Razem z sokiem dodajemy do zupy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować