Zupa cappuccino z ziemniaków

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Pyszna kremowa zupka z ziemniaka. Do tego czosnek i rozmaryn. Wykończone dużą dawka ubitej śmietany . Pyszna zupka krem na większe imprezy ale nie tylko .

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    3 ząbki czosnku

    1 łyżeczka rozmarynu świezego lub suszonego

    2 gałązki rozmarynu świeżego

    1 łyżka masła klarowanego

    1 szklanka śmietany 31 %

    4 szklanki bulionu warzywnego

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cappuccino z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . W garnku rozgrzewamy masło dodajemy ziemniaki smażymy chwile, dodajemy wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaka. Miksujemy blenderem , doprawiamy solą do smaku. Dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę pieprzu białego. Przelewamy nasz krem przez drobne sitko , aby pozbyć się ewentualnie powstałych grudek i resztek rozmarynu
  • 2. . Zagotowujemy. Wlewamy 1/2 szklani śmietany 31%. Odstawiamy. Resztę śmietany ubijamy na pianę .

    Wlewamy krem do filiżanek lub bulionówek ozdabiamy śmietaną i posypujemy rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować