Zupa berdyczowska

4.43 (159 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis jest próbą odtworzenia wspaniałej zupy podanej w jednej z krakowski restauracji

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego

    300 g marchewki

    200 g pietruszki

    200 g selera

    300 g ziemniaków

    100 g cebuli

    1 czerwona słodka papryka

    1 słoiczek przecieru pomidorowego

    1 główka czosnku

    1-2 łyżeczki cynamonu

    1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego

    2-4 łyżek miodu

    4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

    4 liście laurowe

    kilka ziaren ziela angielskiego

    sól, pieprz, majeranek

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.43 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa berdyczowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować wywar warzywny:

    W 2 litrach osolonej wody ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę).
  • 2. Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy.
  • 3. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny, dodajemy miód, cynamon i imbir. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.

    Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować