Zucchotto-wloski deser z lodem i goraca czekolada

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prawdziwa uczta dla podniebienia-bo jak inaczej nazwac polaczenia lodow z goraca czekolada?

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • .biszkopt gotowy-3-warstwowy
    .lody szafirowe ( przepis na mojej stronie )

    .poncz
    -1 szklanka wody
    -2 lyzki rumu
    .1 lyzka barwnika czerwonego w plynie

    .polewa czekoladowa
    -1/2 kostki masla
    -3 lyzki wody
    -3 lyzki kakao "amaro"
    -3 lyzki cukru
    .aromat rumowy
    .orzechy wloskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zucchotto-wloski deser z lodem i goraca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie skladniki na polewe wkladamy do rondelka i ciagle mieszajac podgrzewamy je az do zupelnego polaczenia skladnikow ( nie wolno masy zagotowac )-odstawiamy.
  • 2. Forme metalowa na muffinki,kazdy z otworow wykladamy folia spozywcza.
  • 3. Skladniki na poncz mieszamy i odstawiamy do polaczenia smakow.
  • 4. Biszkopt rozdzielamy z warstw,pierwasza rozkladamy i za pomoca duzej szklanki wykrawamy krazki ( u mnie z jednej warstwy wyszlo 5 duzych krazkow ),ich srednica musi byc wieksza od wnek na muffinki,chodzi o to aby biszkoptem wypelnic ich wnetrze.
  • 5. Polewamy je nieco ponczem i natychmiast ,lecz delikatnie umieszczamy w foliowanych otworach.
  • 6. Jesli sie nieco pokrusza przy tym,to nie szkodzi-forme wkladamy do lodowki celem schlodzenia.
  • 7. Przed podaniem wyjmujemy porcje,razem z folia,wnetrze biszkoptu wypelniamy kuleczka lodu,przykrywamy talerzykiem i natychmiast go odwracamy.
  • 8. Zdejmujemy folie i nadajemy dlonmi porzadany krztalt zucchetto.
  • 9. Wystarczy juz teraz polac kule goraca czekolada,posypac orzechami i natychmiast podawac.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować