Zucchotto-wloski deser z lodem i goraca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie skladniki na polewe wkladamy do rondelka i ciagle mieszajac podgrzewamy je az do zupelnego polaczenia skladnikow ( nie wolno masy zagotowac )-odstawiamy.
2.Forme metalowa na muffinki,kazdy z otworow wykladamy folia spozywcza.
3.Skladniki na poncz mieszamy i odstawiamy do polaczenia smakow.
4.Biszkopt rozdzielamy z warstw,pierwasza rozkladamy i za pomoca duzej szklanki wykrawamy krazki ( u mnie z jednej warstwy wyszlo 5 duzych krazkow ),ich srednica musi byc wieksza od wnek na muffinki,chodzi o to aby biszkoptem wypelnic ich wnetrze.
5.Polewamy je nieco ponczem i natychmiast ,lecz delikatnie umieszczamy w foliowanych otworach.
6.Jesli sie nieco pokrusza przy tym,to nie szkodzi-forme wkladamy do lodowki celem schlodzenia.
7.Przed podaniem wyjmujemy porcje,razem z folia,wnetrze biszkoptu wypelniamy kuleczka lodu,przykrywamy talerzykiem i natychmiast go odwracamy.
8.Zdejmujemy folie i nadajemy dlonmi porzadany krztalt zucchetto.
9.Wystarczy juz teraz polac kule goraca czekolada,posypac orzechami i natychmiast podawac.
Smacznego!
Komentarze