Zrazy bawarskie z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy i odciskamy (część odkładamy). Boczek kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do kapusty. Wsypujemy rodzynki i tymianek, mieszamy i chwilę dusimy, przyprawiamy do smaku. Karkówkę kroimy w plastry,
rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na plastry mięsa nakładamy farsz z kapusty. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią, a następnie smażymy na tłuszczu z obu stron (zrazów nie obtaczamy w mące).
2.Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne wykładamy pozostałą kapustą i farszem. Na kapuście układamy zrazy, na nich ponownie kapustę.
3.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Wykładamy na pokrojone zrazy w kapuście. Tak przygotowane danie podlewamy niewielką
ilością wody, następnie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C. Pieczemy 1-1,5 godziny. Danie podajemy z ziemniakami.
Komentarze