Złociste kotleciki drobiowe z papryką i kalafiorem

4.5 (170 ocen)

Kotleciki zawdzięczają swój żółty kolor dodatkowi kurkumy. Są pyszne i delikatne:-)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    20 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka
    20 dkg kalafiora
    1/4 papryki czerwonej
    1/4 papryki zielonej
    1/4 papryki żółtej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1/2 cebuli

    Składniki robocze:
    woda
    olej
    1/2 łyżeczki masła
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    sól
    pieprz czarny mielony
    1-2 łyżki kaszy manny
    bułka tarta do panierowania

    Dekoracja:
    natka pietruszki
    kawałki papryk: żółtej, zielonej i czerwonej


Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Złociste kotleciki drobiowe z papryką i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Podusić lub zmiksować na puree z dodatkiem 1/2 łyżeczki masła. Dodać kurkumę, wymieszać. Przełożyć do miski.
  • 2. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Do kalafiora dodać mięso mielone, cebulę z papryką i kaszę mannę, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem.
  • 4. Formować okrągłe kotleciki średniej wielkości, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju.
    Podawać gorące. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką i kawałkami kolorowych papryk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować