Złociste polędwiczki drobiowe

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię takie delikatne i soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej i smakowitej panierce. Tym razem postanowiłam przygotować delikatne polędwiczki drobiowe w lekko pikantnej panierce z ziołami. Serdecznie polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • - 400 g polędwiczek drobiowych

    PANIERKA
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki maślanki naturalnej
    - mąka
    - tymianek
    - oregano
    - ostra papryka
    - czosnek granulowany
    - kurkuma mielona
    - pieprz czarny
    - sól do smaku

    + olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Złociste polędwiczki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 - 40 minut*.
  • 2. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno - maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami*, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 - 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Życzę smacznego! :)


Porady

* Taka jajeczno - maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste. * Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz. Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować