idealne na Sylwestra, karnawał i każdą imprezę :) odpowiednie na co dzień i od święta!
35 min
Składniki:
porcja na ok. 30 ślimaczków
ciasto:
400g mąki
2 jajka
1 mała kostka drożdży
ok. 200ml ciepłego mleka
50g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka mieszanki ziół kamis „zioła toskańskie”
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
farsz:
Może to być DOWOLNA kombinacja składników – taka, na jaka akurat masz ochotę lub takie które akurat masz w lodówce :) u mnie:
szynka – pokrojona w kosteczkę
boczek – pokrojony w kosteczkę
suszone pomidory – pokrojone w paseczki
zielone oliwki – pokrojone w kółeczka
ser camembert – pokrojony w kosteczkę
keczup
sos słodko-ostry
Ziołowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , sól i zioła wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Rozpuścić masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto odkładamy na bok stolnicy aby chwilkę odpoczęło (dosłownie parę minut) w tym czasie przygotowujemy farsz.
2.Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Gotowe ciasto smarujemy keczupem i sosem słodko-ostrym, rozkładamy ulubione składniki, zwijamy w roladę, kroimy na kawałki 1,5-2cm, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
Komentarze