ziołowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 35 min

idealne na Sylwestra, karnawał i każdą imprezę :) odpowiednie na co dzień i od święta!

  • 35 min

Składniki:

  • porcja na ok. 30 ślimaczków
    ciasto:
    400g mąki
    2 jajka
    1 mała kostka drożdży
    ok. 200ml ciepłego mleka
    50g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka mieszanki ziół kamis „zioła toskańskie”
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

    farsz:
    Może to być DOWOLNA kombinacja składników – taka, na jaka akurat masz ochotę lub takie które akurat masz w lodówce :) u mnie:
    szynka – pokrojona w kosteczkę
    boczek – pokrojony w kosteczkę
    suszone pomidory – pokrojone w paseczki
    zielone oliwki – pokrojone w kółeczka
    ser camembert – pokrojony w kosteczkę
    keczup
    sos słodko-ostry

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziołowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , sól i zioła wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Rozpuścić masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto odkładamy na bok stolnicy aby chwilkę odpoczęło (dosłownie parę minut) w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Gotowe ciasto smarujemy keczupem i sosem słodko-ostrym, rozkładamy ulubione składniki, zwijamy w roladę, kroimy na kawałki 1,5-2cm, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować