Odrywane bułeczki-ślimaczki czosnkowo-ziołowe

4.5 (164 ocen)

  • Dla 7 osób

Najlepszym ratunkiem na przeziębienie jest czosnek , a jak dodamy do niego jeszcze pietruszkę bardzo bogatą w witaminę C to katar szybko zniknie ;)

  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki razowej ( typ 2000 , chlebowa )
    16g świeżych drożdży
    4 łyżki masła
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru

    Dodatkowo na nadzienie :
    60g stopionego , ostudzonego masła
    4 ząbki czosnku
    niepełna szklanka posiekanej natki pietruszki
    0,5 szklanki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Odrywane bułeczki-ślimaczki czosnkowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odrywane bułeczki 1. Z ciepłego mleka , cukru i drożdży robimy zaczyn . Odstawiamy na chwilę. Gdy zaczną bąbelkować , dorzucamy do miski przesianą mąkę pszenną , mąkę razową , sól , jajka oraz stopione masło . Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na minimum 40 min. do wyrośnięcia .

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt . Ciasto smarujemy roztopionym masłem , posypujemy posiekanym czosnkiem , startym parmezanem i posiekaną pietruszką . Całość zwijamy w rulon ( jak roladę ) a następnie tniemy na 7 równych części , które układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu posypujemy startym parmezanem . Odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 40 min. na rumiano .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować