Odrywane bułeczki-ślimaczki czosnkowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka , cukru i drożdży robimy zaczyn . Odstawiamy na chwilę. Gdy zaczną bąbelkować , dorzucamy do miski przesianą mąkę pszenną , mąkę razową , sól , jajka oraz stopione masło . Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na minimum 40 min. do wyrośnięcia .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt . Ciasto smarujemy roztopionym masłem , posypujemy posiekanym czosnkiem , startym parmezanem i posiekaną pietruszką . Całość zwijamy w rulon ( jak roladę ) a następnie tniemy na 7 równych części , które układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu posypujemy startym parmezanem . Odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 40 min. na rumiano .
Komentarze