Ślimaczki porowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto dodając oliwę, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
2.W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Pieczarki obieramy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, następnie pora pokrojonego w półplasterki. Dusimy do miękkości, na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ketchup i koncentrat mieszamy z bazylią.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Układamy na całym cieście mieszanki pora i pieczarek, posypujemy serem.
4.Zwijamy w roladę i tniemy w 1,5 cm paski. Układamy na brytfannie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w 180 stopniach.
Porady
żeby szybciej przygotować powyższą przekąskę, możemy użyć gotowego ciasta drożdżowego
Komentarze