Ślimaczki porowo-pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna wegetariańska przekąska, podobna w smaku do pizzy, doskonała na przyjęcia oraz na obiad czy kolację na ciepło

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl.mąki pszennej, 0,5 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej
    25 g drożdży
    2 łyżki oliwy
    0,5 łyżeczki soli
    odrobina cukru
    ok. 0,5 szkl.ciepłej wody

    Nadzienie:
    ¼ kostki masła
    1 mały por,
    5 dużych pieczarek,
    sól, pieprz,
    1 łyżeczka bazylii
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka ketchupu,
    4 łyżki starej na grubych oczkach goudy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ślimaczki porowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto dodając oliwę, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
    Pieczarki obieramy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, następnie pora pokrojonego w półplasterki. Dusimy do miękkości, na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ketchup i koncentrat mieszamy z bazylią.
  • drożdżowe 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Układamy na całym cieście mieszanki pora i pieczarek, posypujemy serem.
  • ciasto 4. Zwijamy w roladę i tniemy w 1,5 cm paski. Układamy na brytfannie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w 180 stopniach.

Porady

żeby szybciej przygotować powyższą przekąskę, możemy użyć gotowego ciasta drożdżowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować