Ziołowa drożdżówka do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia,
dolewamy wodę.
W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką,
rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem, do którego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku
i posypujemy drobno pokrojoną natką i koperkiem /będzie tego sporo/.
Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim /strona ziołowa na górze/.
Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.
Kwadraty układamy pionowo w keksówce
/można mieć wrażenie, że keksówka jest zdecydowanie za wielka ale ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza/.
Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni 30-35 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru
/co jakiś czas zerkamy do piekarnika, w razie gdy ciasto zbyt szybko się przyrumieni zakrywamy je folią aluminiową i dalej pieczemy/.
Na ciepło niebo w gębie, znika zbyt szybko.
Smacznego!
Komentarze