ZIOŁOWA DROŻDŻÓWKA DO ODRYWANIA

4.49 (199 ocen)

  • Łatwy

Pamiętacie drożdżowe cynamonowe do odrywania? To jej wersja wytrawna.Wypróbujcie a nie pożałujecie ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2.75 szklanki
    - suche drożdże: 7 gramów
    - masło: 60 gramów
    - mleko: 0.33 szklanki
    - woda: 0.25 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - roztopione masło: 50 gramów
    - natka pietruszki: 0.33 pęczka
    - świeży koperek: 0.33 pęczka
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ziołowa drożdżówka do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia,
    dolewamy wodę.

    W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
    Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
    Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.

    Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką,
    rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem, do którego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku
    i posypujemy drobno pokrojoną natką i koperkiem /będzie tego sporo/.
    Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim /strona ziołowa na górze/.
    Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.
    Kwadraty układamy pionowo w keksówce
    /można mieć wrażenie, że keksówka jest zdecydowanie za wielka ale ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza/.
    Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni 30-35 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru
    /co jakiś czas zerkamy do piekarnika, w razie gdy ciasto zbyt szybko się przyrumieni zakrywamy je folią aluminiową i dalej pieczemy/.
    Na ciepło niebo w gębie, znika zbyt szybko.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mąka pszenna Natka pietruszki Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować