Cynamonowa drożdżówka do odrywania

  • wyświetlono: 577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Puszysta drożdżówka cynamonowa do odrywania, pieczona w ciekawy sposób. Jej maślany zapach unosi się w całym domu! Polecam ;)

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
20 g drożdży świeżych
150 ml letniego mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50 g stopionego masła

Dodatkowo:
70 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowa drożdżówka do odrywania

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • 2. W między czasie rozpuścić masło, a brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem (1 łyżkę masła jak i 1 łyżkę cukru z cynamonem należy odłożyć na bok) Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasków. Ułożyć je jeden na drugim, a następnie pokroić w poprzek na 6 kawałków. Kawałki umieścić bokiem w podłużnej formie keksówce i odstawić do napuszenia na około 40 minut.
  • 3. Po tym czasie posmarować ciasto odłożonym wcześniej masłem i posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, cynamonowy zapach :D) Wyjąć i przestudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowe Wypieki)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciecynamondrożdżepieczeniedrożdżówkamasłopomysłowemaślanaodrywana

Komentarze

Podobne przepisy

Ślimaki makowo-serowe do odrywania

Dodane przez: Iwona75

Ślimaki makowo-serowe do odrywania

Jeśli lubicie makowce to ciasto...

image-097987a

Dodane przez: Apetyczna babeczka

DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE Z LUKREM

Miałam kłopot żeby zrobić zdjęcia...

cynamonowa drożdżówka

Dodane przez: joanna1974

cynamonowa drożdżówka

zapach cynamonu długo utrzymuje...

Zakręcone cynamonowe rabarbarki

Dodane przez: Jaga85

Zakręcone cynamonowe drożdżówki rabarbarki

Drożdżówki smakują pysznie! Połączenie...

drozdzowki z truskawkami

Dodane przez: lucyna19

Drozdzowki do odrywania z truskawkami

Doskonałe na sniadanie,podwieczorek,...

Bułeczki makowe

Dodane przez: Joatar

Bułeczki makowe do odrywania

Taka mniejsza słodka wersja drożdżowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE